به گزارش همشهری آنلاین به نقل از space.com آزمایش بدون سرنشین «استارشیپ» در شصتمین سالگرد نخستین سفر فضایی سرنشیندار آمریکا بوسیله فضانورد ناسا ، آلن شپارد در مدار پایینی کره زمین انجام شد.
موفقیت SN15 گام بزرگی به جلو برای شرکت اسپیسایکس به مدیریت میلیارد آمریکایی، ایلان ماسک است که قصد دارد پای انسانها را مرزهای دورتری در فضا برساند.
استارشیپ SN15 ( مخفف شماره سریال ۱۵) با بدنه استیلش از یک محل آزمایش در «پایگاه ستارهای» (Starbase) شرکت اسپیسایکس در نزدیکی دهکده بوکا چیکا در جنوب ایالت تگزاس در ساعت ۶:۲۴ بعدازظهر به وقت شرق آمریکا به پرواز درآمد. این سفینه تا ارتفاع ۱۰ کیلومتری در آسمان اوج گرفت، شماری از مانورها را انجام داد و شش دقیقه پس از پرتاب فرودی موفق را روی یک سکوی بتنی تعیینشده انجام داد.
همه مدلهای پیشین استارشیپ در آزمایشهای در طول پنج ماه گذشته با وجود موفقیتها در شاخصهای دیگر در مرحله پایانی به اصطلاح «فرود نرم» منفجر شده بودند. یکی از مدلهای قبلی به نام SN10 پس از پروازی در ماه مارس فروردین) توانست فرود را انجام دهد، اما چند ثانیه بعد با یک آتشسوزی منفجر شد. آتشسوزی کوچکی در پایه SN15 نیز پس از فرود رخ داد، اما در مدت نسبتا کوتاهی مهار شد.
SN15 نسبت به مدلهای قبلی از لحاظ ساختارها، آویونیکز و نرمافزارها بهبود یافته بود و موتورهای سرعت و کارآمدی بیشتری داشتند.
شرکت اسپیسایکس «استارشیپ» (کشتی ستارهای) را برای فرستادن سرنشین و محموله به ماه، مریخ و سایر مقاصد دوردست طراحی کرده است. هم «استارشیپ» (سفینه فضایی) و هم مرحله اول موشک غولآسایی که آن را پرتاب میکند، به نام «سوپر هیوی» (ابر سنگین) طوری طراحی شدهاند که قابلاستفاده مجدد باشند.
هر دوی این وسیلهها با موتورهای نسل آینده «رپتور» (Raptor) این شرکت مجهز خواهند شد. آن طور که ایلان ماسک، بنیانگذار و مدیرعامل اسپیسایکس گفته است استارشیپ شش موتور رپتور و موشک «سوپر هیوی» تا ۳۰ موتور رپتور خواهد داشت.
گرچه SN15 یک نمونه کامل استارشیپ از لحاظ ارتفاع و پهنا است، اما فقط سه موتور رپتور داشت. مدلهای بعدی قدرتمندتر خواهند بود و احتمالا به زودی شاهد آزمایش آنها خواهیم بود. ماسک گفته است که اسپیسایکس قصد دارد پیش از پایان سال استار شیپ را به مدار زمین بفرستد.
نظر شما